Tegenwoordig krijgt iedereen thuis een slimme meter aangeboden, maar wat is het eigenlijk en zitten er voordelen aan verbonden? Bij het energie overstappen 2019 krijg je er meestal eentje meegeleverd en bij het kiezen voor zakelijk energie wordt er bijna standaard een slimme meter meegeleverd. Lees hieronder alles over de slimme meter.

Zorgen rondom de nieuwe slimme meter

Er zijn nogal wat vragen rondom de nieuwe slimme meters, hieronder hebben we uiteengezet wat hiermee bedoeld wordt.

Is het slecht voor onze gezondheid?

Sommige bewoners hebben hun bezorgdheid geuit over de elektromagnetische golven die slimme meters uitzenden en over het potentiële risico voor RF-straling. Zowel de American Cancer Society als de Wereldgezondheidsorganisatie hebben opgemerkt dat RF-straling ook is wat mobiele telefoons uitzenden, en omdat die straling zo weinig energie heeft – zelfs niet genoeg om deeltjes te ioniseren – is het niet sterk genoeg om uw gezondheid te schaden.

  • Plus, slimme meters worden vaker wel dan niet buiten uw huis geïnstalleerd en bieden minder blootstelling aan ons lichaam dan de mobiele telefoons die we ons altijd bij houden.

Zijn de slimme meters wel zo nauwkeurig in het energie verbruik?

energie vergelijken met slimme meterVeel klanten hebben geklaagd dat hun energieverbruik onnauwkeurig is overschat door slimme meters en daarom zijn ze te veel in rekening gebracht op hun maandelijkse elektriciteitsrekening.

  • Slimme meters worden echter getest op nauwkeurigheid voordat ze de fabriek verlaten en veel openbare service commissies vereisen dat deze fabrikanten hun testresultaten delen om te bewijzen dat ze voldoen aan de prestatienormen die zijn vastgesteld door het American National Standards Institute.
  • Uw energiebedrijf zal nauwkeurigheid tests uitvoeren voordat een slimme meter bij u thuis wordt geïnstalleerd, vaak naast de analoge meter die deze vervangt. Deze tests hebben aangetoond dat slimme meters niet alleen absoluut nauwkeurig zijn, maar soms ook nauwkeuriger zijn geweest dan analoge meters.

Is de slimme meter een inbreuk op onze privacy?

Slimme meters meten uw energie op basis van gebruik en tijdstip van de dag en bieden vrij veel inzicht in uw huishoud gedrag, bijvoorbeeld wanneer bewoners thuis zijn of niet. Aanbieders analyseren deze gegevens om gebruikspatronen te begrijpen en hun klantenservice te verbeteren.

Net als bij het delen van gegevens, hebben klanten veel zorgen over het gedrag dat wordt gevolgd in de privacy van hun eigen huis, en over wie toegang heeft tot deze gegevens. Nutsbedrijven hebben een strikt beleid dat in overeenstemming is met de nationale voorschriften voor het gebruik van persoonlijke informatie voor zakelijke doeleinden.

Uw gegevens zijn gecodeerd en uw toestemming is vereist voor het nutsbedrijf om ze te delen. Ze moeten ook openbaar maken wie om de gegevens vraagt ​​en hoe deze zullen worden gebruikt. Aanbieders worden regelmatig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat hun systemen voldoen aan de privacy- en veiligheidsnormen.

Wat je allemaal echt moet weten over de slimme meter, helpt dit om energie te besparen of is het gewoon onzin?